Förslag till spårlinje genom centrala Norrköping

Foto: Trafikverket

Ostlänken är en planerad ny järnväg mellan Linköping och Stockholm. Nu presenterar Trafikverket ett förslag på Ostlänkens spårlinje genom centrala Norrköping och hur långt de har kommit i planeringen av delsträckan Loddby-Klinga, genom centrala Norrköping. 

Vid samrådet för den här sträckan år 2018 presenterades en spårlinje som innebar en flytt av Södra stambanan mellan Loddby–Kiselgatan. Nu har Trafikverket landat i ett förslag som innebär mindre påverkan på Södra stambanan och som ger större kostnadsbesparingar och miljövinster. Samrådet om Ostlänkens spårlinje genom centrala Norrköping pågår fram till 4 april. Synpunkter och information är viktig för fortsatt arbete med Ostlänken, meddelar Trafikverket. 

Ny centralstation i Butängen
I Norrköping planeras en ny centralstation i Butängen. Byggstarten för Ostlänken ligger några år framåt i tiden: för Norrköpings del tidigast 2027 men planeringen och projekteringen är inne i en intensiv fas. Nu pågår förprojekteringen som ligger till grund för såväl järnvägsplan och detaljplaner. Spåren och stationsbyggnaden kommer att ligga cirka 100 meter norrut jämfört med nuvarande centralstation i ett upphöjt läge.

Södra Butängen ska bli en del av Norrköpings innerstad
En ny centralstation planeras strax norr om dagens station med plats för Ostlänkens järnvägsspår. Runtomkring den nya stationen planeras bostäder, kontor, handel, skolor och kulturaktiviteter. Våren 2022 enades Trafikverket och Norrköpings kommun om finansieringen kring att låta spåren gå på en bro genom Butängen och ett medfinansieringsavtal tecknades. Arbetet med att förbereda Norrköping för Ostlänken pågår just nu för fullt.

Norrköping växer så det knakar
Nu har Norrköping över 140 000 invånare och staden fortsätter att växa. Men det är bara början. I Norrköpings framtidsvision tar de sikte på år 2035, då ska vara mer än 175 000 invånare. Fram till dess finns planer på att bygga 15 000 nya bostäder runt om i kommunen.

Källa: Norrköpings kommun/Trafikverket