Glädjande besked - tågutropen blir kvar

Foto: erik odiin/unsplash

Nu är det bestämt! Trafikverket har beslutat att tågutropen för inkommande och avgående tåg blir kvar på de åttiosex återstående stationer. Det är stor seger för Synskadades Riksförbund, som under en längre tid har arbetat för att utropen ska få vara kvar. 

Beskedet som Trafikverket nu gav organisationen var att det inte kommer att genomföras förändringar av utropen nu i år. Nu planerar Trafikverket för ett projekt kring hur trafikinformationen ska utformas med tanke på personer med synnedsättning och då kommer Synskadades Riksförbund få möjlighet att delta i arbetet.

Bakgrund
På hösten 2021 kom beskedet att utropen på tågstationerna skulle tas bort. Den enda gången som utrop nu skulle göras var då man ville informera resenärerna om förändrad tågtrafik.

Utropen på de flesta tågstationer, runt om i landet, hade vid det laget redan tystnat och det nya beskedet gällde utropen på de sista åttiosex stationerna. Synskadade hänvisades nu till appar, skyltar och monitorer istället.

Orsaken till att Trafikverket ville att utropen helt skulle tas bort, eller skäras ner, sägs vara att antalet tågavgångar nu ökat så kraftigt och att utropen blivit för många. Man ville få ner oväsendet och få utrop med högre kvalitet. Man hade även  genomfört en undersökning som visade att de flesta resenärer inte får sin information om ankomst och avgång via utropen så länge det inte handlar om trafikstörningar.