Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Järnvägen mellan Ystad och Simrishamn rustas upp

I höst inleds upprustningen av Österlenbanan. Foto: Trafikverket
I höst inleds upprustningen av Österlenbanan. Foto: Trafikverket
Publicerad av
Peter Höök - 28 jun 2019

I höst inleds upprustningen av Österlenbanan. Från och med den 9 september och tre månader framåt ställs därför all tågtrafik på sträckan Svarte– Ystad– Simrishamn in.

Järnvägen mellan Ystad och Simrishamn har fått en kraftig trafikökning de senaste åren och är idag hårt belastad. Trafikverket gör nu stora insatser för att förbättra sträckan. När arbetet är klart kommer järnvägen vara mer robust, störningarna färre och resan med tåg enklare.

– Vi förstår att avstängningen ställer till det för resenärerna, det beklagar vi. Den är oundviklig eftersom vi gör så stora insatser längs hela sträckan på knappt 5 mil. Det här kommer leda till en bättre järnväg och underlätta tågresandet för resenärerna framöver, säger Jan Källqvist, Trafikverkets projektledare.

Det är ett stort förbättringsarbete som sker i flera etapper de närmaste åren, den första delen genomförs från den 9 september till den 8 november 2019. Effekterna av insatserna kan ses först när alla delarna av arbetet är klart. Trafikverket börjar med att rusta upp sträckan genom att byta spår och växlar, bygga mötesspår och förlänga och bredda plattformar i Ystad.

– Det här är en viktig satsning som förbättrar vår tågtrafik i södra Skåne. Vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för resenärerna under avstängningen. Viktigt att tänka på är att det tar längre tid att resa med buss än med tåg, och att man därför måste starta sin resa tidigare än normalt för att komma fram som planerat, säger Mats Ohlsson, affärsutvecklare för Pågatågen hos Skånetrafiken.

Annons

Annons

Annons