Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 22 2019
Senaste Nytt

MÁV-Start beställer fler dubbeldäckståg

Dubbeldäckartåget Kiss i Budapest. Foto: Stadler Rail
Dubbeldäckartåget Kiss i Budapest. Foto: Stadler Rail
Publicerad av
Markku Björkman - 21 jun 2019

Statliga ungerska järnvägsoperatören MÁV-Start avser att beställa ytterligare 21 dubbeldäck-EMU:er av typ Kiss från Stadler, förutom de 19 tåg som MAV rekvirerade tidigare.

MÁV-Start undertecknade ett ramavtal med Stadler i april 2017 för upp till 40 Kiss-enheter med en första order på 11 tåg. Ytterligare åtta tågsätt beställdes i augusti 2018.

Tåg från den ursprungliga beställningen förväntas inleda servicen i början av 2020. MÁV-Start planerar också på att köpa 10 dual-mode enheter med möjlighet till ytterligare sex tågsätt. Dessa ska ursprungligen användas på Budapest-Tapolca-linjen, som elektrifieras så långt som till semesterorten Balatonfüred under de närmaste två åren. 

Enligt det ursprungliga ramavtalet föreskrevs att MÁV-Start skulle betala 10 procent av köpeskillingen i förskott för ytterligare order. MÁV-Start och Stadler har nu ändrat villkoren i ramavtalet och förskottsbetalning kommer inte vara nödvändig för de återstående 21 tågen.

Detta gör det möjligt för MÁV-Start att söka finansiering för de återstående tågen från EU:s 2021-2027 budget.

Elektrifieringen av sträckan från Balatonfüred via Tapolca till Keszthely planeras, men frågan om finansieringen är fortfarande oklar. De så kallade dual-mode-tågen anses därför vara ett lönsamt alternativ, som kan ersätta de nuvarande lokdragna tågen.

Annons

Annons

Annons