Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Nya finska regeringen satsar 110 miljoner euro på järnvägar

Rälsbygge på gång i Finland. Bild: PXHere
Rälsbygge på gång i Finland. Bild: PXHere
Publicerad av
Markku Björkman - 19 jun 2019

Statsminister Antti Rinnes (SDP) regering har förhandlat fram sin första tilläggsbudget. Nu prioriteras underhåll av stambanan och utveckling av järnvägsnätet.

Finansminister Mika Lintilä (C) och kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) presenterade de centrala dragen i tilläggsbudgeten på tisdagsmorgonen. Statsminister Rinne var inte med eftersom han redan gett sig av mot Stockholm för att hälsa på sin svenska kollega Stefan Löfven.

Regeringen tänker i år satsa 110 miljoner euro på underhåll av stambanan och utveckling av järnvägsnätet, uppgav kommunikationsminister Marin.

För utveckling av järnvägsnätet reserverar regeringen i år 70 miljoner euro. Pengarna ska åtminstone användas till att förbättra banan Kouvola—Kotka/Fredrikshamn och till elektrifiering av sträckan Idensalmi—Ylivieska. Pengarna ska också finansiera omfartsvägar och omkörningsfiler på riksväg tre och åtta.

Ett nytt projekt är enligt Marin att utveckla stambanan på sträckan Helsingfors–Tammerfors och avlägsna flaskhalsar. För planeringen av utvecklandet av banan föreslås ett anslag på 11 miljoner euro.

Regeringen ska senare fatta beslut om snabba järnvägsförbindelser norrut, västerut och österut.

Anslaget för underhåll av stambanan är 40 miljoner euro. Den summan ska bland annat användas för en grundsanering av kustbanan mellan Helsingfors och Åbo samt för att förnya säkerhetsanordningarna mellan Tammerfors och Seinäjoki och mellan Karleby och Jakobstad.

Annons

Annons

Annons