Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 20 2019
Senaste Nytt

Nya finländska regeringen satsar på tre stora järnvägsprojekt

Tåg och spårfordon vid Tammerfors järnvägsstation i Finland. Foto: Flickr.
Tåg och spårfordon vid Tammerfors järnvägsstation i Finland. Foto: Flickr.
Publicerad av
Markku Björkman - 04 jun 2019

Den nya finländska regeringens trafikpolitiska program utlovar framsteg inom tre stora utvecklingsprojekt inom bannätet i Finlands huvudstadsregion, skriver nyhetssajten YLE Uutiset.

Programmet innehåller planer på att utvidga stambanan, en ny bana från Helsingfors västerut - där Esbo stadsbana ingår - samt den så kallade Östbanan, som ska löpa från Helsingfors österut.

Om stambanans utvidgning lyckas blir det möjligt att ta sig från Helsingfors till Tammerfors med tåg på en timme, via H:fors flygplats.

För att planerna ska förverkligas ställs i regeringsprogrammet ett krav, enligt Svenska Yle, på att kommunerna, staten och möjliga övriga aktörer ska enas om planerna.

Vad gäller så kallade Centrumslingan kräver regeringsprogrammet ytterligare utredningar.

“Planerna på Esbo stadsbana har stått klara hela 2000-talet”

Stadsbanans förverkligande hänger ihop med utvecklingen av Esbo centrum och är en en förutsättning för att bygga om förorten Kera, därstaden avser att bygga lägenheter för 20 000 nya invånare.

Eftersom planeringen redan är klar och byggandet kan starta genast så tror Mäkelä att stadsbanan kommer att prioriteras högt när det gäller ordningen man vill förverkliga baninvesteringarna i.

Helsingfors biträdande borgmästare Anni Sinnemäki ser Centrumslingan som en förutsättning för andra stora banprojekt, så som Östbanan och de timmeslånga tågförbindelserna mellan Helsingfors och Åbo samt Helsingfors och Tammerfors.

- Om vi vill uppnå snabbare och fler förbindelser mellan städerna så är Centrumslingan ett måste, säger Sinnemäki, till nyhetssajten YLE Uutiset.

Enligt Sinnemäki ger det nya regeringsprogrammet riktlinjer för baninvesteringarna, trots att deras inbördes rangordning inte nämns.

Centrumslingan är en lokaltågsbana som är planerad att gå i tunnlar under Helsingfors centrum. Planeringen av Centrumslingan tog en helt ny vändning när det i maj publicerades en utredning om projektet.

I utredningen som gjordes av Trafikledsverket lyftes det upp nya problem gällande banprojektet. Verket har hand om statens vägnäts, järnvägars och vattenleders utveckling och underhåll.

I utredningen klarnade till exempel att Centrumslingan skulle förbättra Helsingfors regions lokaltågstrafik enbart i begränsad omfattning.

HRT är osäkra och väntar på tilläggsbudget. Ur Helsingforsregionens trafik HRT:s synvinkel finns det många goda punkter i det nya regeringsprogrammet.

 

Källa: Yle Uutiset

Annons

Annons

Annons