Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Rädda sydöstra Sverige från höghastighetstågen

Satsa på befintlig järnväg - debattartikel i Barometer, Arkivbild
Satsa på befintlig järnväg - debattartikel i Barometer, Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 21 maj 2019

Rädda sydöstra Sverige från höghastighetstågen! Satsningar på höghastighetsjärnvägar drivs mer av politiskt önsketänkande än av hållbara kalkyler, både ekonomiskt, miljömässigt och infrastrukturellt. Det menar Patrik Åkesson (KD), företagare i Växjö och Europavalskandidat i en debattartikel i Barometern.

Projektet bedöms kosta 230 miljarder kronor och ta runt 25 år att färdigställa. Det är knappast troligt att det järnvägsnät vi har idag kommer utvecklas under den tiden. Vi bör istället fokusera på de järnvägslinjer vi har samt öka kapaciteten och förbättra de befintliga spåren, argumenterar Patrik Åkesson i Barometern.

För oss i sydost behövs satsningar på arbetspendling i form av bättre vägar, bättre bussförbindelser, utveckling av regional järnvägstrafik och en stor satsning på våra regionala flygplatser. Sydöstra Sverige är den mest exportberoende delen av vårt land. Vi måste ha tillgång till bra kommunikation, nu - inte om 25 år. Och vid en eventuell höghastighetsjärnväg riskerar vi att hamna i ett transportpolitiskt vakuum.

Annons

Annons

Annons