Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Massiv satsning på nya tågförbindelser planeras i Finland

Regionaltåg väntar på Helsingfors centralstation. Foto: VR
Regionaltåg väntar på Helsingfors centralstation. Foto: VR
Publicerad av
Markku Björkman - 16 maj 2019

Finlands regering håller på att förbereda en massiv satsning på nya tågförbindelser, bland annat snabba förbindelser från Helsingfors till Åbo och Tammerfors samt från Helsingfors till Östra Finland, möjligen via Sibbo och Borgå. Det skriver landets största dagstidning Helsingin Sanomat.

Förhandlingarna är inte ännu klara, men enligt tidningens uppgifter handlar det om minst tre nya snabba tågförbindelser och omfattande utbyggnad och reparationer av vägnätet.

Den preliminära planen är att satsa 200 miljoner euro på planeringen av förnyelserna, men den totala prislappen på planerade nya tågförbindelser ligger på 11,4 miljarder euro - vilket är mer än det skulle kosta att förnya finska försvarets jaktplan.

I miljardbeloppet ingår också kostnader på 1,8 miljarder för den planerade centrumslingan. Förbindelsen mellan Helsingfors och Tammerfors beräknas kosta över fem miljarder, men genom förbindelsen ska också Helsingfors-Vanda flygplats kopplas till det riksomfattande tågnätet via en tunnel.

I planerna ingår också elektrifiering av förbindelsen mellan Hangö och Hyvinge.

Partierna som nu förhandlar om ett regeringsprogram är beredda på att lägga ner 500-700 miljoner euro på förbättringar av vägnätet. En stor del av vägnäten är i dåligt skick.

Meningen är att finansiera arbetet med att ta nytt lån. Omfattningen av investeringen ska också delvis bero på konjunkturläget: Ju mer arbetslösheten stiger, desto mer kan regeringen investera i trafikförbindelserna. Men staten ska inte betala hela summan, en del faller också på kommunerna, EU och eventuella övriga parter.

Förnyelserna inom tågförbindelserna skulle stå klara först om tio år. Det finns emellertid många frågetecken, särskilt kring förbindelsen till Östra Finland om hur gynnsam den skulle vara. 

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons