Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

IKEA utvecklar pendeln från Älmhult och Torsvik till Årsta

IKEA Transport och Logistics har omfattande miljömål. Foto: Green Cargo
IKEA Transport och Logistics har omfattande miljömål. Foto: Green Cargo
Publicerad av
Peter Höök - 03 maj 2019

I den nya affären med IKEA Transport & Logistics Services utvecklas pendeln från Älmhult och Torsvik till Årsta. Pendeln går sex dagar i veckan och förser varuhus och lager med varor i Stockholm och Uppsala med omnejd. Vid ankomst till terminalen i Årsta tar vår samarbetspartner Road Cargo Stockholm över för att med lastbil köra containrarna till sin slutdestination.

I tidigare avtal transporterades cirka 2 000 containrar årligen – det nya avtalet hamnar på cirka 12 500 containrar årligen bara i Sverige gällande varuhus och kundorders. Det nya transportupplägget innebär att IKEA Transport & Logistics Services minskar sin klimatbelastning med 4476 ton koldioxidutsläpp årligen, vilket stärker varumärkets hållbarhetsarbete.

Den nya pendeln tillsammans med övriga volymer till Gävle, Sundsvall, Umeå och Haparanda innebär att vi får bort cirka 12 500 lastbilar från vägarna i avtalet som löper fram till 2021. Green Cargo hyr in 100 nya containrar för uppdraget för att säkerställa leveransen. Containrarna är specialbyggda efter en ritning framtagen tillsammans med IKEA Transport & Logistics Services för att på bästa sätt möta deras behov vid lastning och lossning.

– Vårt långsiktiga mål inom IKEA Transport & Logistics Services är att reducera utsläppen av växthusgaser per transport med hela 70 procent till år 2030. Att lägga över mer transporter på järnväg är ett viktigt sätt att nå detta mål, säger Elisabeth Munck af Rosenschöld, hållbarhetschef, IKEA Transport & Logistics Services.

– Det finns många positiva och viktiga aspekter i vårt samarbete med IKEA. Våra containrar är bättre volymanpassade efter deras varor än lastbilstrailers. IKEA ställer höga krav på kvalitet och leverans och vi ligger på 98-99% enligt dem. Vi har en tydlig kommunikation med varandra och vi har utarbetat en beredskapsplan för oförutsedda händelser som kan uppstå i leveransen. Tillsammans har vi skapat en långsiktig, givande och lönsam affärsrelation, säger Jan Elgström.

Annons

Annons

Annons