Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Kunglig presentation av ny generations spårvagn för Bryssel

Den nya spårvagnens art nouveau-inspirerade interiör och exteriör utformades av den belgiska formgivaren Axel Enthoven. Foto: STIB
Den nya spårvagnens art nouveau-inspirerade interiör och exteriör utformades av den belgiska formgivaren Axel Enthoven. Foto: STIB
Publicerad av
Markku Björkman - 02 maj 2019

Kungen Philippe av Belgien presenterade officiellt en ny generations spårvagn (TNG) i naturlig storlek.  

Presentationen ägde rum i Place Royal i Bryssel den 30 april som ett led av firandet som markerar 150 år av stadens linjenät för spårvagnar.

Det rörde sig om en så kallad mockup, som är en modell som ger kunderna information om hur produkten kan se ut redan i ett tidigt skede. Den har inte någon egentlig funktion och görs i ett enkelt material som till exempel pappersmassa eller trä.

Brussels Transport Company (Stib) gav Bombardier i april 2018 ett uppdrag om att leverera upp till 175 stycken TNG- spårvagnssätt, som baseras på företagets Flexity-plattform. Den ursprungliga beställningen för 60 fordon var värd 169 miljoner euro.

TNG: s art nouveau-inspirerade interiör och exteriör utformades av den belgiska formgivaren Axel Enthoven, som också designade Stibs spårvagnar av typ T3000- och T4000 och de nya tunnelbanevagnarna M7, som byggdes av CAF.

Stib säger att de nya spårvagnarna kommer att vara rymligare och bekvämare än sina föregångare. De nya fordonen får bredare dörrar, två multifunktionella utrymmen för rullstolar och barnvagnar, förnyade sittplatser för längre resor, stora passagerarinformationsskärmar och LED-belysning.

Den 32 meter långa LRV:n rymmer 182 passagerare, 47 av dem ” kan få sitta”, medan den 43 meter långa varianten rymmer 256 passagerare med 65 sittplatser.

Det första fordonet ska levereras till Bryssel i mitten av 2020. Introduktionen av TNG-flottan gör det möjligt för Stib att ersätta några av sina äldsta spårvagnar samtidigt som flottans kapacitet ökar med 7 procent.

 

 

Annons

Annons

Annons