Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Hastigheten på järnvägen norr om Stockholm höjs

Höjer hastigheten på järnvägssträckan Märsta – Brista. Foto: Norkonsult
Höjer hastigheten på järnvägssträckan Märsta – Brista. Foto: Norkonsult
Publicerad av
Peter Höök - 18 apr 2019

Norconsult har vunnit uppdraget att projektera åtgärder som höjer hastigheten på järnvägssträckan Märsta – Brista. Idag finns en hastighetsnedsättning från 160 kilometer i timmen till 150 kilometer i timmen som gäller för samtliga tåg. Detta på grund av säkerhetssystemet Automatic Train Control, ATC, som kontrollerar att tågen inte kan köra för fort eller passera en signal i stopp. ATC-systemet är dock konstruerat utan tågkategorisering, och skiljer därmed inte på olika typer av tågfordon.

Norconsults uppdrag innebär att utreda möjligheter att höja hastigheten genom att se över effekten av att låta signalera maximal hastighet för A/B/S-tåg. Uppdraget ställer i första hand krav på hög kompetens inom signalteknik avseende ATC samt ställverk modell 65 och 95. Inom dessa områden har Norconsult unik kompetens.

Tony Strandberg, teamchef för Spår- och järnvägsteknik på Norconsult, är stolt och glad över att ha vunnit projekteringen.

– Ännu ett uppdrag som visar på vår höga kompetens inom signalteknik, säger Tony stolt. Järnvägsteamet har en mycket positiv orderingång och har därför behov av nya medarbetare i Varberg, Halmstad, Helsingborg, Göteborg och Malmö, fortsätter han.

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons