Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

SJ börjar 3d-printa reservdelar

3D ska förse SJ med reservdelar. Foto: Christian Kruse
3D ska förse SJ med reservdelar. Foto: Christian Kruse
Publicerad av
Peter Höök - 17 apr 2019

I ett par år har SJ nosat på 3d-printning som ett sätt att få fram reservdelar – inte minst när de inte längre finns att få tag i. Det rapporterar Computer Sweden.

Toalettpappershållare, gardinhållare och täckkåpor till eldosor. Det är sådant som SJ testat att ersätta med 3d-printade exemplar när de gått sönder.

– Det är de enkla grejerna, men nu börjar vi titta på de lite svårare också, säger Andreas Stjernudde, projektledare för intelligenta tåg och underhåll på SJ till tidningen.

Först ut av lite svårare grejer är ett 3d-tillverkat lagerboxlock. Det är en så pass känslig del av tåget så den måste genomgå en lång och ytterst noggrann säkerhetsbedömning konstaterar han.

– Vi får hjälp att räkna av KTH och inom järnvägen krävs också en tredjepartsgranskning, men nu till sommaren så räknar vi med att kunna börja använda 3d-printade lagerboxlock skarpt, säger Andreas Stjernudde till Computer Sweden.

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons