Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 16 2019
Senaste Nytt

Nederländerna och Tyskland utvecklar autonom gränsöverskridande godsservice

Nederländerna och Tyskland utvecklar autonom gränsöverskridande godtågservice. Foto: Creative Commons, credit: Kalmankovats
Nederländerna och Tyskland utvecklar autonom gränsöverskridande godtågservice. Foto: Creative Commons, credit: Kalmankovats
Publicerad av
Markku Björkman - 11 apr 2019

Nederländerna och Tyskland kommer att samarbeta för utveckling av automatiserade gränsöverskridande godstågstjänster.

Målsättningen fastställdes i en gemensam intentionsförklaring som undertecknades tisdagen den 9 april i Berlin av den nederländska infrastrukturministern, Stientje van Veldhoven och hennes tyska kollega Enak Ferlemann.

Nederländerna och Tyskland kommer att samarbeta i en gemensam arbetsgrupp vars uppgift är att utveckla digitalisering och automatisering på järnvägen.

Exempelvis vill man ta fram innovationer som bidrar till att självkörande tåg snart kan testas i gränsöverskridande trafik.

Att kunna göra speciellt inriktade investeringar och effektivisera användningen av järnvägsnätet och göra arbetsprocesserna mer kompatibla med varandra bör det också vara möjligt att utföra snabbare transporter med extra långa tåg upp till 740 meter.

- Tyskland är vår viktigaste handelspartner. Och vi vet att ett tåg klarar av att dra upp till 56 godsvagnar, och vi vet också hur viktigt järnvägsbranschen är för en hållbar framtid. Därför vill min tyske kollega Ferlemann och jag ytterligare stärka denna framtidssektor genom gemensamma krafter, underströk Stientje van Veldhoven.

- Både Tyskland och Nederländerna vill uppnå en större marknadsandel för våra spårbundna godstrafikoperatörer. Vi är glada över att vårt samarbete över gränserna nu stärks och vi vill därför erbjuda optimala villkor för fraktoperatörer. Vi kommer nu att arbeta tillsammans för att uppnå detta, sade tyske statssekreteraren, Enak Ferlemann.

Båda länderna arbetar redan på bilateral och europeisk nivå för att förbättra gränsöverskridande järnvägsförbindelser.

Såväl i Nederländerna och i Tyskland antogs ambitiösa åtgärdspaket under 2018 i syfte att förbättra konkurrenskraften för godstransporter på järnvägen.

Under samtalen mellan ministrarna noterades det också att i Nederländerna är godstransportoperatörer är ofta involverade på olika sätt i försöken att minska störningar som orsakas av vibrationer och buller för människor som bor nära järnvägen.

 

 

Annons

Annons

Annons