Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Startskottet har gått för nya tunnelbanan till Barkarbystaden

Tunnelbana Barkarbystaden. Visionsbilder, White Arkitekter
Tunnelbana Barkarbystaden. Visionsbilder, White Arkitekter
Publicerad av
Peter Höök - 07 mar 2019

Under Barkarbyfältet ska det sprängas 4,1 kilometer tunnel och forslas bort enorma mängder sprängsten. På fältet - där Barkarby flygplats låg fram till 2010 - byggs en ny stadsdel. Om detta rapporterar DN.

Den nya tunnelbanelinje som ska sprängas fram är blå linje till Barkarby. Den får en station vid nuvarande Barkarby pendeltågsstation, en i Barkarbystaden, och knyts ihop med resten av blå linje i Kristoffer Akalla.

– Det är den första stora t-baneutbyggnaden på över 40 år. Nästa stora steg är gul linje från Odenplan till Arenastaden i Solna och blå linje till Nacka. Tunnelbanan breder ut sig som rötter under Stockholm, säger Kristoffer Tamsons (M) till DN.

Sverigeförhandlingen, som skrevs under våren 2017, omfattar en förlängning av Roslagsbanan till T-centralen via Odenplan, tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö med sex nya stationer, spårväg syd mellan Älvsjö och Flemingsberg samt en ny tunnelbanestation vid Hagalund.

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons