Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, maj, 22 2019
Senaste Nytt

Rail Baltica-anlutna logistikterminaler godkända

Offentliga logistikcentra i Vilnius och Kaunas är projekt av strategisk betydelse, enligt den litauiska regeringen. Foto: Rail Baltica
Offentliga logistikcentra i Vilnius och Kaunas är projekt av strategisk betydelse, enligt den litauiska regeringen. Foto: Rail Baltica
Publicerad av
Markku Björkman - 27 feb 2019

Regeringen i Litauen har betecknat planerade godsterminaler i Vilnius och Kaunas som "projekt av nationell betydelse." Därmed har det nationella järnvägsoperatören LG fått grönt ljus för att anlägga dem.

- De offentliga logistikcentra i Vilnius och Kaunas är projekt av strategisk betydelse, sade transport- och kommunikationsminister Rokas Masiulis den 20 februari.

- Vi hoppas att deras etablering kommer att bidra till att locka utländska investerare och för att säkerställa en korrekt samverkan mellan olika transportsätt i de europeiska transportkorridorerna.

Terminalerna ska finansieras från offentliga och privata källor. Vilnius-terminalen som omfatter 22 hektar på en tomt på 26 hektar bredvid järnvägsstationen Vaidotai är planerad att öppnas 2030 och omfattar logistik, lager och produktionsanläggningar.

Det andra logistanscentret på 10 miljoner euro som täcker minst 12 hektar vid Palemonas i utkanten av staden Kaunas är planerat att färdigställas år 2026, en tidpunkt som hänger ihop med öppnandet av Rail Balticas  järnväg med 1 435 mm spårvidd, som byggs från Polen till Estland.

Beteckningen "Projekt av nationell betydelse" för två andra föreslagna logistikcentra i Šiauliai och Klaipėda har emellertid återkallats men kan återinrättas i framtiden.

Annons

Annons

Annons