Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

SJ öppnar för bokning av utlandsresor

Foto: SJ
Foto: SJ
Publicerad av
Peter Höök - 25 feb 2019

Allt fler vill åka tåg istället för att flyga. Därför plaberar SJ att starta ett gemensamt bokningssystem för de europeiska järnvägarna. Om detta rapporterar SVT Nyheter Stockholm. 

SJ slutade för några år sedan att sälja utlandsresor på grund av låg efterfrågan och dålig lönsamhet.

– Vi slutade med vår utlandsförsäljning av tågresor för flera år sedan när det var låg efterfrågan på utrikesresor. Kostnaderna var höga och verksamheten olönsam. Dessutom ingår det inte i SJs uppdrag att sälja tågresor till andra länder, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Flera tågbolagkommer att vara kopplade till systemet, som dock inte kommer fungera som SJ:s bokningssystem, där man kan ange en startpunkt och en destination och få hela resealternativ serverade.

– Det europeiska järnvägsnätet är alldeles för omfattande för det. Men vi kommer att göra det enklare att boka några av de mest populära destinationerna, till exempel i Frankrike, Italien och Tyskland. Vi återkommer om detta i början på mars, säger Lundell, till SVT.

– Vi räknar med att de som vill åka på tågsemester i sommar ska kunna använda den nya tjänsten, säger han.

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons