Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Hur påverkas Storbritanniens största städer av höghastighetsprojektet HS2?

Fas 2 av HS2 High Speed 2-järnväg i Storbritannien öppnas 2026. Ruttinformation härstammar från officiella HS2-kartor. Foto: Wikipedia, kredit: Cnbrb
Fas 2 av HS2 High Speed 2-järnväg i Storbritannien öppnas 2026. Ruttinformation härstammar från officiella HS2-kartor. Foto: Wikipedia, kredit: Cnbrb
Publicerad av
Markku Björkman - 22 feb 2019

Under år 2033 hoppas Storbritanniens regering att en ny höghastighetssträcka kommer att förbinda London med Birmingham, Manchester och Leeds.

Redan i väntan på länken påverkar High Speed ​​Two (HS2) det brittiska samhället, driver upp investeringar och höjer fastighetspriserna i större städer längs den planerade höghastighetssträckan.

Natalie Wilson, journalist som har specialiserat sig på järnvägsindustri undersöker för närvarande hur HS2 kommer att påverka Storbritanniens största städer.

Leeds är en av grevskapet Yorkshires största städer och säkerligen en stad som profiterar mest av HS2, som ökar och förbättrar transportförbindelserna till Birmingham, London och East Midlands. Leeds är redan ett stort finansiellt och juridiskt centrum, som i detta avseende ligger som klar tvåa efter London. Leeds har en befolkning som överstiger 770 000. Stadens populära universitet kommer sannolikt att bli ännu mer attraktiv plats att leva, studera, arbeta i och pendla ifrån när HS2 är fullständigt färdigställd.

Dessa nya möjligheter påverkar redan huspriserna i området. Enligt ny forskning kommer huspriserna i Leeds att stiga med cirka 10 procent under de närmaste fem åren.

Efterfrågan på bostäder ökar bland köpare och hyresgäster och i kombination med den nuvarande bristen på betalbara bostäder, drivs huspriserna och hyrorna upp ytterligare över hela regionen, däribland Bradford, Harrogate och York.

Långtifrån alla i Leeds är nöjda med HS2- projektet. Särskilt de som bor på den omgivande landsbygden, alltså som är rädda för att grönbältet kommer att förstöras eller deras städer och byar delas av järnvägen. Många oppositionella grupper och föreningar i Leeds har bildats kring de eventuella sociala och miljömässiga konsekvenserna som höghastighetsprojektet kan skapa i de omgivande byarna och samhällen.

Ett närmast drastiskt exempel på hur projektet kan påverka även de som inte är längre bland oss utgörs av det arbete som pågår för att gräva upp 45 000 skelett från en begravningsplats nära en av Londons mest trafikerade tågstationer för att ge plats för HS2 - linjen.

Annons

Annons

Annons