Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Trafikverket höjer standarden på kanalisation

7.10 Tillfällig kabelkanalisation
7.10 Tillfällig kabelkanalisation
Gula 3 meters rörhalvor, tidigare tillåtna vid tillfällig förläggning.
Gula 3 meters rörhalvor, tidigare tillåtna vid tillfällig förläggning.
Gula 3 meters rörhalvor, tidigare tillåtna vid tillfällig förläggning.
Gula 3 meters rörhalvor, tidigare tillåtna vid tillfällig förläggning.
Gula 3 meters rörhalvor, tidigare tillåtna vid tillfällig förläggning.
Gula 3 meters rörhalvor, tidigare tillåtna vid tillfällig förläggning.
Publicerad av
Redaktionen - 19 feb 2019

Vid årsskiftet höjde trafikverket sin standard när det gäller tillfällig kabelkanalisation. I decennier har kraven på delbara rör vid tillfällig kanalisation varit omtvistade. I trafikverkets tidigare krav har det stått att rören skall vara av klassningen SRN eller SRS. I den nya kravspecifikationen blir det mer tydligt och konkret:”Tillfällig rörkanalisation som ska användas mer än 2 månader och vara förlagda ovanmark ska vara av typen SRS och låsbara i skarven mellan rördelarna.”

Vad innebär den nya standarden i praktiken?

Den nya standarden underlättar för entreprenören då tidigare kravbild gav utrymme för tolkningar. Det blir nu lättare att avgöra vem som bär ansvar i de fall problem eller olyckor uppstår. I praktiken innebär det att de gula ”tremetersrörhalvornas” tid är förbi och fokus framöver ligger på driftsäkerhet samt säkerhet för alla som vistas vid spåren. Den nya standarden underlättar även när det gäller kontroller och dokumentation tack vare tydligare kravbild.

Förutom kravet på SRS-klassning fokuserar den nya standarden på att rören skall vara låsbara i skarven mellan rördelarna. Det innebär i praktiken att en ”hona/hane-låsning” på rören är ett måste. Hona/hane-låsningen gör att även delbara rör, likt hela rör, skyddar sitt innehåll till 100 procent. Blottade kablar i skarvarna är med andra ord ett minne blott.

Först ut att tillverka denna typ av rör var företaget Greenpipe Of Sweden AB från Småländska Växjö. De har tillverkat delbara rör sedan 2001 under varumärket SNIPP & SNAPP® och företagets VD Stefan Svensson säger följande om sin produkt: ” Vi har finslipat på våra sedan 2001. Under denna tid har vi blivit av med alla barnsjukdomar som varje ny produkt för med sig. Vi har ända sedan början laborerat med att tillverka rören av återvunnen plast för miljönyttans skull och sedan 2005 har vi inte haft en enda reklamation.

Plasten i rören kommer ifrån svensk bilindustri och våra kabelskyddsrör tillverkas av 100% återvunnen plast. Tänker man efter så har en stötfångare på en Volvo ungefär de egenskaper vi eftersträvar. Den ska vara stark och seg i skiftade temperaturer samt ha ett starkt UV-skydd. När andra plaster bryts ner under liknande förhållanden så kan vi istället lämna 8 års garanti på UV-skydd.”

FAKTA

Greenpipe of Sweden AB

Greenpipe of Sweden AB är specialisten på delbara rör och har Europas bredaste sortiment på denna lösning. Företaget utgår ifrån Småland där de både har kontor och produktion.

Omsättning 2018: 18 000 000 SEK

Antal anställda: 10 st

Ort: Växjö

Varumärke: SNIPP & SNAPP®

Aktuellt: Tillverkar delbara rör som Trafikverket efterfrågar.

Webbadress: www.greenpipe.se

Telefon: 0470-12010

E-mail: info@greenpipe.se

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons