Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, apr, 21 2019
Senaste Nytt

Brittiska regeringen öppnar för nationellt järnvägssamråd

 Sedan 2004 har exempelvis staden Nottingham utvecklat självständigt ett 32 kilometer långt spårvagnsnät med tre linjer. Foto: Nottingham-express-transit
 Sedan 2004 har exempelvis staden Nottingham utvecklat självständigt ett 32 kilometer långt spårvagnsnät med tre linjer. Foto: Nottingham-express-transit
Publicerad av
Markku Björkman - 08 feb 2019

Brittiska transportdepartementet sände ut en begäran den 7 februari om att få in synpunkter om behovet av framtida användning av lätt rullande materiel på spår- och järnvägen och om andra typer av snabb transittrafik i engelska städer.

- Nu, när behoven ökar,  är det ett lämpligt tillfälle att utforska potentialen för lätta spårbundna transporter över hela landet, säger transportminister Jesse Norman.

​​​​​​​​​​​​​​- Dagens omfattande uppmaning till kommuner och städer handlar om nya idéer och nytt stöd till nästa generation av lätta järnvägsfordon, så att vi gör de befintliga systemen bättre och kan arbeta med städer och regioner i hela Storbritannien för att skapa nya transportkorridorer.

Englands åtta spårvagns- och lätta järnvägsnät transporterade totalt 267 miljoner passagerare under åren 2017-18, vilket motsvarar cirka 3 procent av alla kollektivtrafikresor.

- Regeringens initiativ bör välkomnas varmt. Det erbjuder en verklig möjlighet att visa den roll som lätta järnvägsfordon spelar i utvecklingen av stadsområden, säger James Hammett, VD för UK Tram, ett organ som representerar spårvagnsoperatörer, organisatörer, leverantörer och konsulter.

​​​​​​​​​​​​​​Light rail är en sektor som inte står stilla. Där skapas en hel del innovativt och nya tekniska lösningar inför. Denna sektor har en utmärkt historia när det gäller att bidra till mer anpassade och integrerade kollektivtrafiknät i hela världen.

Vid lanseringen av konsultationen i Birmingham meddelade Norman också att regeringen har tilldelat 1,5 miljoner pund för att upprätta en styrelse för lätta spår- och järnvägsstandarder. Syftet är att stärka samarbetet mellan brittiska järnvägsintressenter och förbättra säkerhetsbestämmelser

Annons

Annons

Annons