Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Järnvägssatsningar bromsas - saknas personal

Arkivbild
Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 05 feb 2019

Sverige står inför en kraftig utbyggnad av både järnväg och tunnelbana. Det är en satsning som välkomnas av många, inte minst av dem som drabbas av nedrivna kontaktledningar, signalfel och överfulla t-banevagnar.

Men nu kommer varningar för att Sverige inte klarar så många stora byggen på en gång.

– Jag är orolig över om vi har rätt kompetens och resurser för de stora satsningar vi ska göra på järnväg. Vi har brist på järnvägsingenjörer, tekniker och många andra, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SvD näringsliv.

Det är Trafikverket som har ansvaret för alla statliga väg- och järnvägsbyggen. Där räknar man nu med att bara de beslutade projekten kräver så mycket jobb att det motsvarar att 235 000 personer arbetar heltid i ett år rapporterar tidningen.

– Vi har redan i dag en brist på både konsult- och entreprenadsidan. En del kan man lösa genom att ta in internationella företag, men långt ifrån allt, säger Erik Sellgren som i drygt 30 år arbetat med järnvägsfrågor för teknikkonsultbolaget WSP och nu leder ett samarbetsorgan för järnvägsbranschen.

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons