Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, apr, 21 2019
Senaste Nytt

Ryska tåg kör numera runt Ukraina

Ryskt lokomotiv i ukrainska huvudstaden Kievs centralsstation för ett par år före annexionen av ukrainska halvön Krim. Foto: Transsiberianexpress
Ryskt lokomotiv i ukrainska huvudstaden Kievs centralsstation för ett par år före annexionen av ukrainska halvön Krim. Foto: Transsiberianexpress
Publicerad av
Markku Björkman - 05 feb 2019

Ryssland har slutat med järnvägstrafik genom Ukraina. Däremot har Ryska järnvägsbolaget omdirigerat alla sina tåg till en nybyggd sträcka som undviker ukrainskt territorium.

- Den nya sträckan kommer att garantera Rysslands ekonomiska säkerhet, säger Rysslands transportminister Maksim Sokolov i ryska medier.

- Vid slutet av året kommer vi att flytta hela fordonsflottan. Vi kommer så småningom att överföra alla erforderliga tåg till linjen, d.v.s. 62 passagerartåg och 30 godståg, som kommer att färdas enligt normal tidsplan, förklarade Sokolov.

Den 20 september lanserades en försöksperiod på sträckn Zhuravka-Millerovo i Voronezh och Rostov, där godståg körde. Experimentet bestyrkte järnvägsinfrastrukturens och trafikkontrollsystemens funktion.

Den nya järnvägen är 137 kilometer lång och går runt Ukraina genom ryska städer, Voronezh och Rostov. Sju nya stationer har byggts längs spåret.

Passagerartåg kan resa på banan med en maxhastighet på 140 kilometer i timmen och godståg 90 kilometer i timmen. Den nya järnvägen förbinder stora städer som Moskva, Voronezh och Lipetsk med Rostov-na-Donu.

Järnvägen möjliggör snabbare export till Rysslands södra hamnar och säkerställer oavbruten trafik av persontåg till Krimhalvön och Krasnodarregionen.

Jurij Barantsik, en rysk forskare vid Institute of the Independent States Institute of Ukraine, säger att situationen mellan Ukraina och Ryssland kan utvecklas i oförutsägbar riktning.

Annons

Annons

Annons