Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Trafikverket ska utreda nattåg till utlandet

Foto: SJ
Foto: SJ
Publicerad av
Peter Höök - 18 jan 2019

i den uppgörelse som ska ligga till grund för den nya regeringen föreslås att Trafikverket få i uppdrag att handla upp nattåg till flera europeiska städer. Det rapporterar SvD.  Det kan låta enkelt men i praktiken är det ett svårt. För i takt med att flygets lågkostnadsbolag växt fram sedan mitten av 1990-talet har flygresandet stadigt ökat och det har blivit allt svårare att ta nattåget till utlandet.

– Det är dålig lönsamhet i nattåg. Vagnarna används bara under en del av dygnet och det är också svårt med ansvaret om man kör till utlandet. Vi säljer ju biljetten men har inte kontroll över hela resan och då får vi svårt att leva upp till kundernas krav, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ till tidningen.

SJ kär nu nattåg bra till Norge, och mellan Stockholm-Malmö samt mellan Göteborg/Stockholm-Duved/Boden/Narvik.

Att det finns ett ökat intresse för att åka tåg till utlandet bekräftas av Ivar Karlsson som driver Centralens resebutik i Kalmar, specialiserad mot utlandsresor med tåg. Deras försäljning av tågresor till utlandet mer än fördubblades under 2018 och fortsätter att växa. Fast precis som flera andra i branschen pratar Ivar Karlsson om att det finns klara hinder för ett utökat tågresande till utlandet. Som att det är betydligt svårare att boka biljetter med tåg än med flyg.

Annons

Annons

Annons