Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 16 2019
Senaste Nytt

Fel på låsanordning orsakade Stora-Bältolycken

Foto: Henrik Sendelbach
Foto: Henrik Sendelbach
Publicerad av
Peter Höök - 09 jan 2019

Nu börjar detaljerna kring vad som orsakade den tragiska olyckan på bron över Stora Bält. Ett test som utförts av haverikommissionen och flera inblandade företag visar låsmekanismen som ska hålla lasten på plats inte fungerade. Det rapporterar DN som citerar danska nyhetsmedia.

Testet gick ut på att säkra fast ett lastbillsläp på samma typ av godsvagn som var inblandad i olyckan och därefter försöka lyfta bort det, och redan vid första försöket fallerade låsmekanismen. Testet genomfördes inte fler gånger, vilket man resonerar så här kring i dokumentet som danska TV2 fått tillgång till:

– Det visar att även om vagnarna lastas enligt reglerna finns det en risk att godset inte är fastlåst. I nuläget vet vi inte om det handlar om ett allmänt konstruktionsfel eller inte, säger Bo Hanning, vicechef för haverikommissionen, till TV2. 

Rapporten konstaterar också att de extra säkerhetskontroller som Trafikverket uppmanade till under helgen kan vara lönlösa, då felen som framkom vid testet inte kan upptäckas vid visuell inspektion. Trafikstyrelsen i Danmark förbjuder nu all transport av semitrailers med den typ av godsvagn som användes vid olyckan, med omedelbar verkan. Dessutom begränsas farten för godståg över Stora Bältbron till 80 kilometer i timmen när det blåser över 15 meter per sekund.

Annons

Annons

Annons