Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 16 2019
Senaste Nytt

Tio i topp-listan över svenskarnas favoritresmål i jul

Foto: SJ
Foto: SJ
Publicerad av
Peter Höök - 20 dec 2018

Att resa inom Sverige är populärt i jul och främsta anledningen är att fira med släkt och vänner. På tio i topp listan över svenskarnas favoritresmål i jul dominerar norrländska orter. Åre kammar hem tredjeplatsen, men även Kiruna, Östersund och Umeå är populära resmål. Det visar SJs nya Sifo-undersökning. Trenden går även igen i SJs egen statistik, där resandet till många norrländska resmål ökar starkt.

Norrland är hett. Det står klart när svenska folket fritt fått tycka till och rangordnat de resmål som man allra helst vill besöka över julen. Hela fyra norrländska resmål hamnar på tio i topp listan, som Sifo tagit fram på uppdrag av SJ. Listan toppas av Stockholm och Göteborg, men Åre kammar hem en tredjeplats, och därefter tar sig både Kiruna, Östersund och Umeå sig in på listan.

– Att många svenskar längtar efter snö och vinterväder bidrar till att många väljer att åka till Norrland i jul. Här lockar bland annat skidåkning och storslagen fjällnatur, säger Tobbe Lundell, tf presschef vid SJ.

Hos SJ är Norrlandstrenden tydlig. Sträckorna Göteborg-Stockholm-Narvik och Stockholm-Åre är två av julens mest populära sträckor. Umeå toppar bubblarlistan över de resmål som ökat mest i popularitet under julhelgen, med en ökning på 42 procent. Andra norrländska resmål som ökar starkt är Sundsvall (+20 procent), Åre (+18 procent) och Östersund (+16 procent).

– Vi ser ett ovanligt stort bokningstryck i år. Många av avgångarna norrut är redan fullbokade och för den som är ute i sista minuten gäller det att vara lite mer flexibel. Den som kan tänka sig att åka till exempel på jul- eller nyårsafton kan lättare hitta resor, säger Tobbe Lundell.

Julbokningarna mellan den 21 och 31 december ser ut att öka med 13 procent hos SJ, jämfört med samma tidpunkt i fjol.

SJs Sifo-undersökning om resandet över jul och nyår

  1. Stockholm
  2. Göteborg
  3. Åre
  4. Malmö
  5. Kiruna
  6. Uppsala
  7. Visby
  8. Östersund
  9. Linköping
  10. Umeå

Annons

Annons

Annons