Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 16 2019
Senaste Nytt

Helsingfors utmönstrade spårvagnar får nya uppgifter

Två numera utrangerade spårvagnar från 1970-talet i Helsingfors. Spårvagnarna bygges av Valmet. Foto: Wikipedia, kredit: Jonik
Två numera utrangerade spårvagnar från 1970-talet i Helsingfors. Spårvagnarna bygges av Valmet. Foto: Wikipedia, kredit: Jonik
Publicerad av
Markku Björkman - 19 dec 2018

Fem gamla spårvagnar, som har ersatts av nyare modeller har fått nya ägare i Finland. De gamla spårvagnarna ska restaureras och bli historiskt nostalgiska upplevelsevagnar eller vara en del av stadskulturen i både Helsingfors och i staden St Michel i sydöstra Finalnd.

Helsingfors stads trafikverk HST valde nya ägare åt spårvagnar som tagits ur trafik. Tanken var att ge vagnarna ett nytt liv som främjar spårvagnskulturen samtidigt som vagnarnas historiska värde respekteras.

I somras letade HST efter nya ägare, och fick in 94 ansökningar.

- Spårvagnarna är en del av helsingforsarnas vardag, och de här vagnarna har sett mycket under årens lopp. Det är fint att vagnarnas livscykel nu fortsätter med nya uppgifter, i stället för att de skulle ha skrotats, säger HST:s vd Ville Lehmuskoski, till Svenska Yle.

En av spårvagnarna som nu fick en ny ägare hade en ratt. Det är ovanligt eftersom spårvagnar vanligtvis inte styrs med en ratt.

Spårvagnarna har tidigare funnits i Helsingfors stadsmuseum, men där finns inte längre rum för spårvagnarna. De ryms inte heller i depån i Kasåkern där de nu står och därför har de nu skänkts bor

En av vagnarna ska återgå till stadsbilden. Oy Stadin Ratikat Ab ska restaurera en vagn från år 1916 och sedan ska den komplettera en gammal öppen vagn, som redan kör museitrafik om somrarna.

Servicecentralen Gustavsgård får en vagn från år 1955. Den ska användas för att väcka minnen och kan bland annat fungera som en nostalgisk konsertlokal för de äldre och specialgrupper.

Insidan av vagn 320, med röda läderbänkar, som antagligen kommer att fortsätta vara i ursprungligt skick och som ska bli en nostalgitripp för äldre personer.

En vagn av årsmodell 1923 med träkonstruktioner får ett nytt hem i Fiskehamnen - och närmare bestämt det gamla slakthusområdet.

Allegra Lab och Helsinki Distilling Company tar över den för att ordna vetenskaps- och konstevenemang i den. Bland annat ska där ordnas filmkvällar och karaoke om nätterna, skriver HBL.

Två vagnar flyttar österut och blir de första spårvagnarna i St Michel.

Där ska de leva vidare i ett av stadens främsta turistmål - trädgårdsparken Mikkelinpuisto - men kommer att vara stillastående.

Allt som allt skulle sex vagnar delas ut, fyra med plats för en förare och två utan förarplats.

Men en av vagnarna förblir i HST:s ägo. Enligt HBL klarnar dess framtid senare.

Annons

Annons

Annons