Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, apr, 19 2019
Senaste Nytt

Kris för lokförareutbildningen

Arkivbild.
Arkivbild.
Publicerad av
Peter Höök - 03 dec 2018

Trots att det finns stor brist på utbildade lokförare stoppas skolor från att ta emot fler elever. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med handledare till den obligatoriska praktiken. Det Rapporterar DN.

– Konsekvensen om vi inte klarar branschens kompetensförsörjning blir ytterst att resenärerna och godsen inte kommer fram i tid, säger Linda Ekholm Borg på Almega till tidningen.

Sedan järnvägen avreglerades 2010 har Trafikverket som ersatte Banverket inte längre vad som kallas för sektorsansvar, ett övergripande ansvar för att behovet av arbetskraft tillgodoses.

– Det här ledde till en ganska stor fragmentisering, alla företag fick sköta sin egen verksamhet. Och det har vi försökt råda bot på nu, säger Björn Westerberg, vd för branschföreningen Tågoperatörerna.

I början av året tog branschen tillsammans fram en undersökning som visade att nästan halva arbetsstyrkan av underhållsarbetare och tekniker inom järnvägen kommer att saknas inom några år. Det är en åldrande arbetsgrupp som inte fylls på med nya.

Annons

Annons

Annons