Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Malmö stad erbjuder gratis kollektivtrafik för pensionärer

Foto: Christer Wiik
Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Peter Höök - 29 nov 2018

Från den 1 december 2018 erbjuder Malmö stad gratis kollektivtrafik till alla medborgare som fyllt 70 år på Skånetrafikens bussar och tåg.

Seniorkortet (Jojo Senior) är ett sätt att öka livskvalitén för äldre människor genom att gratis kunna förflytta sig inom staden med kollektivtrafik. Malmö är en härlig stad med ett rikt kultur- och fritidsliv. Här ska det vara trivsamt att leva, oavsett ålder. Och ingen ska behöva känna sig isolerad för att pensionen inte räcker till en aktiv fritid. Huvudsyftet är att motverka isolering och möjliggöra ökat socialt välbefinnande.

I veckan har samtliga personer som fyllt 70 år fått ett seniorkort hem i brevlådan av Skånetrafiken. Korten skickas aktiverade och redo att börja användas från den 1 december. Med seniorkortet går det att resa kostnadsfritt inom hela Malmö stad på vardagar mellan kl 9-15 samt kl 18-04. Helger och helgdagar gäller seniorkortet dygnet runt.

– Ingen ska behöva känna sig isolerad för att pensionen inte räcker till en aktiv fritid. Därför är satsningen på gratis seniorkort viktig, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Kommunstyrelsens ordförande .

– Det är roligt att Malmö ansluter sig till Skånetrafikens erbjudande om fria resor för äldre. Det är en satsning som uppskattats mycket i de kommuner som infört det tidigare och jag hoppas att det kommer att leda till att fler väljer att åka kollektivt, säger Stefan Svalö (S), ordförande i Region Skånes Kollektivtrafiknämnd.

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons