Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, apr, 22 2019
Senaste Nytt

Likriktarstationer ska ge säker ström till spårvägen

Denna karta visar den temporära resvägen för alla påverkade busslinjer den 28 oktober.
Denna karta visar den temporära resvägen för alla påverkade busslinjer den 28 oktober.
Publicerad av
Simon Matthis - 23 okt 2018

Söndagen den 28 oktober mellan klockan 06:00 och 18:00 monteras en likriktarstation till spårvägen. Då stängs Kung Oskars väg av för busstrafik mellan Getingevägen och Norra Promenaden.

- Datumet är valt med hänsyn till alla bussresenärer. Vi utför arbetet på en söndag för att störa så lite som möjligt. En likriktarstation väger cirka 40 ton och kräver en stor mobilkran och en transportbil. Av säkerhetsskäl måste vi stänga av Kung Oscars väg för busstrafik mellan Getingevägen och Norra Promenaden. Arbetet tar hela dagen, säger Henrik Andersson, produktionschef på Skanska för Spårväg Lund C – ESS.

Planering av arbetet sker i nära dialog med Region Skåne för att minimera påverkan på ambulanstrafiken.

Trots att likriktarstationen är stor, kommer den i en del. Mobilkranen däremot måste transporteras i delar tillsammans med motvikter.

 

- En likriktarstation används för att förse spårvägen med ström. Normalt använder vi växelström i samhället och i bostäder och kontor. För att reducera riskerna med att ha en öppen kontaktledning i stadsmiljö, använder vi istället likström till spårvägen. Likström är bättre ur ett elsäkerhetsmässigt perspektiv. I en likriktarstation kommer det in högspänning som transformeras till en lägre spänningsnivå. Därefter likriktar vi spänningen och matar ut ström till kontaktledningen som förser spårvagnarna med el, säger Bertil Dahlgren, byggledare för Lunds kommun.

 

Den första likriktarstationen av totalt fem stycken monterades redan 4 oktober vid forskningsanläggningen MAX IV. Eftersom detta skedde inom spårvägens arbetsområde behövde inga vägar stängas av. Den 4 november monteras en station vid Baravägen. Även detta sker en söndag mellan kl 06:00 och 18:00 och påverkar ingen trafik. Den 29 november är det dags att montera likriktarstationen vid Sölvegatan, väster om E22. Detta kommer att medföra att gång- och cykelvägen leds om under en dag. Omledningen skyltas på plats.

 

Likriktarstation fem monteras vid ESS den 6 december. Detta sker inom spårvägens arbetsområde och ingen avstängning behövs.

Annons

Annons

Annons