Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Infrastrukturkansliet vill upprusta Stångådalsbanan

Foto: Infrastrukturkansliet
Foto: Infrastrukturkansliet
Publicerad av
Peter Höök - 13 sep 2018

Infrastrukturkansliet är ett samverkansprojekt mellan 7 kommuner som fokuserar på Stångådalsbanan, järnvägen mellan Kalmar och Linköping i Östergörland och Kalmar län. Infrastrukturkansliets vision är att få till en ny uppgraderad Stångådalsbana som medför restider på 2 timmar mellan Kalmar och Linköping.

Rätt modernitet med vätgaståg gör att man kan hålla nere kostnaderna och få en miljövänligare resa snabbare jämfört med en investering i en elektrifierad bana. Nu lobbar man för en uppgraderad Stångådalsbana trots att sträckan inte fått några anslag i infrastrukturplanen.

Med en upprustad järnväg skulle det ta 2 timmar att färdas från Linköping till Kalmar i stället för 3 timmar som det tar i dag.  Och vätgaståg är ingen utopi menar Infrastrukturkansliet, redan nu är över hundra vätgaståg beställda runt om i Europa. En upprustning, menar man, skulle gynna utvecklingen av näringslivet i i Östergörland och Kalmar län.

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons