Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Rapport främjar spårtrafik

Arkivbild
Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 11 sep 2018

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har på uppdrag av Transportstyrelsen, tagit fram en ny rapport som ska ge vägledning till politiker och tjänstemän vid anläggandet av nya spårvägar. Det rapporterar Sveriges Radio.

13 svenska städer har en gång i tiden haft elektriska spårvagnar i trafik. Men bilismens framfart gjorde att många spårvägar försvann. Att spårvagnar är ganska ovanliga i Sverige gör att det finns en osäkerhet om hur de fungerar i stadstrafik med bilar, bussar, cyklister och fotgängare, anser forskarna på VTI. Det ska deras rapport råda bot på.

– Det är ett underlag för att se hur man ska utforma en spårvagnsanläggning, speciellt när det gäller andra svenska städer som funderar på spårvagnstrafik, säger Ragnar Hedström, forskare på VTI i Linköping till radion.

Annons

Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen.  Illustration: Rail Baltica
Bygget av Rail Baltica är planerat att vara genomfört 2026 med målet att integrera de baltiska staterna i det europeiska järnvägsnätet. Rail Baltica kommer att vara en snabb och konventionell dubbelspårig elektrifierad och ERTMS-utrustad järnvägslinje konstruerad för en maximal hastighet på 240 km/h på rutten från Tallinn till litauisk-polska gränsen. Illustration: Rail Baltica

Estlands och Finlands ministrar diskuterade Rail Baltica

"tunnelprojektet på dagordningen"

Finlands kommunikationsminister Sanna Marin och Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Taavi...

Annons

Annons