Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Järnvägstrafik stoppas på grund av höga temperaturer

Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket
Publicerad av
Peter Höök - 01 aug 2018

Av säkerhetsskäl stängs järnvägen av på sträckorna Linköping-Kalmar, Linköping-Västervik, Berga-Oskarshamn, Halmstad-Värnamo, Eksjö-Hultsfred och Nässjö-Vetlanda-Kvillsfors.

Järnvägen på de berörda sträckorna är stängd för all person- och godstrafik. Anledningen till detta är att det har uppstått solkurvor eller att Trafikverket ser en risk för solkurvor på grund av höga temperaturer. Inspektioner av de avstängda järnvägssträckorna genomförs löpande.

På sträckorna Linköping-Kalmar, Linköping-Västervik, Berga-Oskarshamn och Halmstad-Värnamo beräknas trafiken kunna återupptas under morgonen torsdag 2 augusti. Sträckorna Nässjö-Vetlanda-Kvillsfors samt Eksjö-Hultsfred beräknas öppna måndag 6 augusti. Detta kan komma att ändras beroende på väderutvecklingen.

Skarvspårsbanor, som finns på de avstängda sträckorna, är känsligare för höga temperaturer än helsvetsade banor med betongsliper.

– Kombinationen av långvariga höga temperaturer och denna typ av järnväg gör att vi stoppar trafiken av säkerhetsskäl, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Annons

Annons

Annons