Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, sep, 21 2018
Senaste Nytt

Norrköpings kommun genomför omfattande underhållsarbete

Byter spår och drar nya vattenledningar i centrala Norrköping

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Publicerad av
Peter Höök - 09 jul 2018

Det omfattande underhållsprojektet med att byta spår och dra nya vattenledningar i centrala Norrköping går nu in i etapp två. Det betyder att en del av Riksvägen kommer att stängas av i tio veckor.

– Det är lite av en kapplöpning med tiden. Vi drog igång projektet och började gräva så snart tjälen gick ur marken för att kunna vara redo att svetsa sista biten innan det blir för kallt ute igen, säger Gustav Flodén, enhetschef för spår och el.

– Stålet utvidgar sig och krymper med temperaturen, och är det inte rätt temperatur när den sista biten av spåret läggs kan det påverka hela sträckan negativt. Vi har förståelse för att tidpunkten för avstängningen inte är bra med tanke på sommartrafiken, men vi måste jobba på hela sommaren för att kunna vara säkra på att svetsningen av den sista biten kan utföras i tid.

Det nya spåret behöver läggas i ett svep. Utöver det drar Norrköping Vatten och Avfall även in nya vatten och avloppsledningar under samma period för att Värmlandsgatan inte ska behöva grävas upp två gånger. Därför kommer Riksvägen att behöva vara avstängd mellan vecka 28 till vecka 37.

Annons

Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll.

– Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.
Med införandet av sensorer på järnvägens infrastruktur så skapas möjligheter till att förändra både arbetssätt och affärsmodeller. Det gör det i sin tur möjligt att tackla problemen med eftersatt underhåll. – Banbrytande förändringar kan skapas genom att beställarna ställer nya krav som skapar incitament för leverantörerna att förändra sina affärsmodeller, säger produktutvecklaren Björn Lundwall.

Järnväg 4.0 löser underhållsbristen

Sensorer på infrastrukturen är redan verklighet. Snart kommer de att förändra järnvägsbranschen i...

Knorr-Bremses representant på Innotrans-mässan, Martin Strobel, presenterar här företagets nya bromskontroll EP2002 3.0.  Exempelvis har underhållscykeln förlängts från åtta till åtminstone tio år. Genom den nya versionen, har Knorr-Bremse har breddat utbudet av applikationer från tunnelbana till regionala och långdistanstransporter. EP2002 3.0 är därmed en avsevärd förbättring, anser Martin Strobel. Foto: Markku Björkman
Knorr-Bremses representant på Innotrans-mässan, Martin Strobel, presenterar här företagets nya bromskontroll EP2002 3.0. Exempelvis har underhållscykeln förlängts från åtta till åtminstone tio år. Genom den nya versionen, har Knorr-Bremse har breddat utbudet av applikationer från tunnelbana till regionala och långdistanstransporter. EP2002 3.0 är därmed en avsevärd förbättring, anser Martin Strobel. Foto: Markku Björkman

InnoTrans: Knorr-Bremse visar nya bromsinnovationer för metrotåg

Annons

Annons