Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 25 2018
Senaste Nytt

Swedtrain välkomnar Trafikverkets satsningar på järnväg

Kräver hastigheter upp emot 320 kilometer i timmen

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Peter Höök - 04 sep 2017

Med anledning av Trafikverkets förslag till nationell plan som presenterades 31 augusti vill Swedtrain, branschföreningen för Svensk järnvägsindustri, välkomna satsningarna som görs på nyinvesteringar och kapacitetsstärkande åtgärder inom järnvägen.

– Satsningarna på mer kapacitet i järnvägen kommer skapa stora samhällsvärden på sikt, säger Pia Lagerlöf, Generalsekreterare för Swedtrain.

Samtidigt menar Swedtrain att Trafikverket är alltför passiva i satsningen på en höghastighetsbana.

– De största nyttorna av ett höghastighetssystem når vi först när hela systemet är i hopbyggt, därför måste politiken fatta beslut om att byggstarta en sammanhållen höghastighetsbana för hastigheter upp emot 320 kilometer i timmen, säger Pia Lagerlöf, Generalsekreterare för Swedtrain.

Sedan över 30 år tillbaka kör flera länder i världen höghastighetståg som varje dag bidrar till regionförstoring och skapar stora miljönyttor. Swedtrain menar att också Sverige måste klara en sådan investering. En investering i en sammanhållen höghastighetsbana kräver såklart stora ekonomiska resurser här och nu, men också i flera år framöver. Samtidigt uppstår nyttorna av investeringen först inom en period av 10-20 år, kostnaderna för investeringen i en höghastighetsbana måste därför bäras av flera generationer än dagens skattekraft.

Annons

Annons

Annons