Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 25 2018
Senaste Nytt

MTR Express: ”Snabbtågen mer punktliga än flyget det senaste året”

MTR Express. Foto: Johan Hellström
MTR Express. Foto: Johan Hellström
Publicerad av
Christer Wiik - 05 jul 2017

Snabbtågen på sträckan Stockholm-Göteborg var mer punktliga än flyget på samma sträcka under perioden juli 2016-juni 2017. Det visar färska siffror som MTR Express tagit fram. Jämförelsen gäller MTR Express och SJ:s snabbtåg samt SAS, BRA och Norwegian.

– Denna nya fakta ger en annan bild än vad som ibland framkommer. Det är mycket glädjande att tåget är mer konkurrenskraftigt än flyget, inte bara sett till klimatpåverkan och bekvämlighet utan även till punktlighet, säger MTR Express VD Johan Söör,

Under de senaste tolv månaderna har snabbtågens genomsnittliga punktlighet varit 70%, mätt som ankomst inom fem minuter från ordinarie tid, och 65% för flygbolagen. Mätt inom 15 minuter, vilket är det mått flyget använder, var motsvarande siffror 85% för tåget och 84% för flyget.

– Trots att vi vinner matchen i punktlighet mot flyget finns det mycket inom järnvägen som måste utvecklas. Här har både Trafikverket och alla vi operatörer ett stort ansvar. Exempelvis måste Trafikverkets rutiner för att hantera trafikstörningar bli bättre, säger Johan Söör.

MTR Express har det senaste året varit det allra mest punktliga bolaget mellan Stockholm och Göteborg och i snitt 13 procentenheter mer punktligt än SJ:s snabbtåg. Nedan följer alla siffror som är hämtade från Trafikverket och Flightstats.com. MTR Express är den enda aktör som samlar in och publicerar statistik för både tåg och flyg.

                                                 +5 min   +15 min

   MTR Express:                           79 %      90 %

  BRA:                                          74 %      90 %

  SJ snabbtåg:                             66 %      83 %

  SAS:                                          62 %      83 %

 Norwegian:                                 51 %      70 %

 Snitt Snabbtågen:                      70 %       85 % 

 Snitt flyget:                                 65 %       84 %
 

 

 

Annons

Annons

Annons