Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 25 2018
Senaste Nytt

Nya regionaltåg till Upptågstrafiken

Bertil Kinnunen (S), ordförande kollektivtrafiknämnden, Region Uppsala. Foto: Region Uppsala
Bertil Kinnunen (S), ordförande kollektivtrafiknämnden, Region Uppsala. Foto: Region Uppsala
Publicerad av
Christer Wiik - 16 maj 2017

Nu har nästa steg tagits för att byta ut dagens tåg i Upptågstrafiken mot nya större tåg. Vid kollektivtrafiknämnden i Region Uppsalas sammanträde den 15 maj beslutades att rekommendera Regionstyrelsen och Regionfullmäktige att fatta beslut om nya tåg.

– Resandet med Upptåget ökar och prognoser pekar på att den utvecklingen kan fortsätta och då behövs nya större tåg som kan ta emot alla som vill resa, säger Bertil Kinnunen (S), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Efter ett gediget utredningsarbete som UL gjort har vi nu ett förslag som kollektivtrafiknämnden rekommenderar Regionstyrelsen och Regionfullmäktige att också godkänna, säger Bertil Kinnunen.

I korthet innebär förslaget att dubbeldäckartåg med fyra vagnar anskaffas via AB Transitio. I ett första steg är det åtta tåg som beställs. Varje tåg har ca 340 sittplatser vilket ska jämföras med dagens tåg som har 170 sittplatser.

Tågen är av fabrikat Stadler Dosto ER 1 och tillverkas i Schweiz. Leveranstiden beräknas till ca 24-36 månader.

Efter att Regionstyrelsen behandlat ärendet vid sammanträdet 21 juni ska Regionfullmäktige fatta beslut 27 september innan beställningen formellt kan göras.

Fakta: 
AB Transitio ägs gemensamt av 20 landsting/regioner och kollektivtrafikmyndigheter i Sverige och har som uppdrag att anskaffa, finansiera och förvalta spårfordon åt sina ägare. Syftet är främst att optimera ägarnas fordonskostnader samt säkerställa en hög kvalitet och kompetens inom områdena anskaffning, förvaltning och underhåll.

 

 

Annons

Annons

Annons