Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 24 2018
Senaste Nytt

MTR Express kan korta restiden Stockholm-Göteborg

Foto: MTR Express
Foto: MTR Express
Publicerad av
Christer Wiik - 12 apr 2017

Efter tekniska simuleringar och praktiska tester har Transportstyrelsen nu godkänt MTR Express ansökan om att öka hastigheten för sina snabbtåg på vissa sträckor. Detta beräknas ge upp till 12 minuter kortare restid mellan Stockholm och Göteborg. "Vi har i ett års tid jobbat intensivt med detta projekt, i nära samarbete med experter från bland annat MiW Rail och Transportstyrelsen. Noggranna gångdynamiska och säkerhetsrelaterade tester har gjorts. Det känns väldigt roligt att gå i mål med detta", säger MTR Express trafiksäkerhetschef Björn Nettervik i ett pressmeddelande från tågtrafikkoncernen.

MTR Express snabbtåg från den schweiziska tågtillverkaren Stadler är godkända för en maxhastighet på 200 km/h på svenska spår. I vissa kurvor är dock hastigheten lägre. Tack vare detta projekt kan hastigheten i dessa nu ökas.

Förutom teoretiska beräkningar och simuleringar genomfördes praktiska tester på spåren i december 2016, då bland annat 20 ton extra vikt lastades på tåget för att kunna utföra simuleringar och mäta sidokrafter även med ett fullbelagt tåg.

Med detta kommer MTR Express kortaste ordinarie restid mellan Stockholm och Göteborg vara under tre timmar.
- Detta är ett unikt projekt i den europeiska järnvägsbranschen och något som verkligen lever upp till MTR Express ledord om att ”utmana i alla led”. Många i branschen trodde att detta var omöjligt men nu har vi visat att det går", säger MTR Express Chief Operations Officer Martin Modéer.

Den minskade restiden kommer ge effekt från och med 2018 års tidtabell, som MTR Express just lämnat in ansökan för till Trafikverket. Redan mot slutet av 2017 väntas detta kunna bidra till att öka punktligheten ytterligare.

 

Annons

Annons

Annons