Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, apr, 22 2018
Senaste Nytt

Liverpool rekvirerar 52 nya regionaltåg

Tågen kommer att byggas av Stadler, med reservation för en slutlig rättslig process. Foto: Merseytravel
Tågen kommer att byggas av Stadler, med reservation för en slutlig rättslig process. Foto: Merseytravel
Publicerad av
Markku Björkman - 07 mar 2017

Liverpoolregionens trafikföretag Merseytravel godkände nyligen en beställning av 52 nya skräddasydda tåg för företagets järnvägsnät före utgången av 2020. Merseytravel byter ut nästan hela sin flotta av över 40 år gamla tåg.

Det rör sig om ett moderniseringsprojekt på 700 miljoner pund. De nya tågen kommer ägas av Merseytravel.

Joe Anderson, Liverpools borgmästare och ordförande för Liverpoolregionens övergripande myndighet betonade i samband med en presskonferens ”att Liverpoolregionen behöver och förtjänar nya tåg”.

- Mersey är ett av de mest framgångsrika järnvägsnätet i landet och vi vill behålla det så. Det händer bara en gång under en generation, att man kan ersätta äldre materiel med självproducerade nya tåg, som kommer att vara säkrare och som kan transportera fler människor snabbare, sade AndersonBorgmästaren räknar med att bättre järnvägsförbindelser kommer att ge ett uppsving för den regionala ekonomin på 70 miljoner pund varje år, plus 1000 nya jobb.

- Speciellt intressant är att dessa tåg kommer att ägas av oss lokalt, vilket innebär att vi kan se till att tågen utformas exakt efter passagerarnas önskemål och alltefter våra framtida planer, sade Joe Anderson.

Tågen kommer att byggas av Stadler, med reservation för en slutlig rättslig process och slutgiltiga undertecknandet av kontrakten under 2018. Tågen ska kunna så småningom köra även utanför nuvarande Merseyregionens gränser till platser som Skelmersdale, Wrexham och Warrington.

Merseyside är ett storstadsområde (metropolitan county) runt Liverpool i nordvästra England. Namnet kommer från floden Mersey. Den legendariske sångaren och låtskrivaren Paul McCartney kommer från Merseyside, liksom de övriga Beatles-medlemmarna.

Annons

Annons

Annons