Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

När kopparn byts ut minskar stölderna

Koppar - stöldbegärlig produkt. Foto: Wikipedia
Koppar - stöldbegärlig produkt. Foto: Wikipedia
Publicerad av
Christer Wiik - 08 jan 2016

Genom att byta ut den stöldbegärliga kopparn längs järnvägen mot en aluminiumlegering börjar Trafikverket i södra Sverige nu få bukt med stölderna längs järnvägen. Det skriver Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Problemet med kopparstölder är något som förföljt Trafikverket under många år. Men sedan några år tillbaka har man börjat byta ut kopparen mot en för tjuvarna snudd på värdelös aluminiumlegering, skriver SR. 

– Vid all nybyggnation och där det har varit stölder sätter vi upp den nya aluminiumlegeringen och inte någonstans har den stulits, berättar Harly Nielsen som är projektingenjör på Trafikverket Syd till SR.

Enligt SR så har Trafikverket också börjat märka ledningar och kablar med DNA-färg. En metod som visat sig effektiv då polisen lätt kan spåra stöldgodset om det påträffas hos tjuvar eller hos en skrothandlare. Men det finns också en annan sak som har stor betydelse för antalet stölder. Sedan 2011 har priset på koppar rasat med runt 50 procent, något som man märker av hos Trafikverket, skriver SR. 

Annons