Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

NIB finansierar modernisering av X2000-tåg

Foto: Christer Wiik
Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Tommy Ekholm - 24 aug 2015

Nordiska investeringsbanken och SJ AB har avtalat om ett lån på 770 miljoner kronor för teknisk uppgradering av SJ:s X2000-tåg.

Lånet med en löptid på 10 år ska användas till modernisering av 36 tåg av typen som togs i trafik för tjugo år sedan. Projektet kommer att pågå fram till 2019. Uppgraderingen av SJ:s rullande materiel kommer att ge bättre produktivitet och servicekvalitet; kortare restider och ökad säkerhet samt effektivare energianvändning.

– Mer tilltalande tågresor kommer att bidra till att minska andelen av mindre miljövänliga alternativ för persontrafik, speciellt flyg och bil. Det gör att projektet kan beviljas lån av NIB, säger Henrik Normann, vd för NIB.

Enligt prognoserna kommer tågresorna mellan Stockholm och Göteborg/Malmö, det vill säga den rutt som trafikeras med X 2000, under de närmaste åren att fortsätta öka med 5-6 procent per år. Resenärerna anger ofta miljöhänsyn och komfort som de viktigaste grunderna för val av tåg framför flyg eller bil; även restiden är en nästan lika viktig motivering.

Annons