Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Europeiska unionen ger stöd till Norrbotniabanan

Bild: Region Västerbotten
Bild: Region Västerbotten
Publicerad av
Tommy Ekholm - 30 jun 2015

Europeiska unionen beviljar 10,5 miljoner euro till att ta fram en järnvägsplan för sträckan Umeå-Skellefteå på Norrbotniabanan. Det meddelades vid en pressträff i Almedalen.

– Det här är det andra viktiga genombrottet för att förverkliga Norrbotniabanan. Det första var när vi kom med i Ten-T Corenetwork. Det här är ett resultat av att Region Västerbotten i samverkan med andra parter i norra Sverige i flera års tid jobbat med att övertyga EU- kommissionen om att få med Botniska korridoren i det europeiska stomjärnvägsnätverket Ten-T Corenetwork, säger Erik Bergkvist, (S), regionråd Region Västerbotten.

Totalt 21 miljoner euro, omkring 210 miljoner kronor, är nu klara till att finansiera en järnvägsplan för sträckan Umeå-Skellefteå på Norrbotniabanan. Huvuddelen av medfinansieringen satsar Region Västerbotten med omkring 80 miljoner kronor, resterande 30 miljoner kronor bidrar länsstyrelsen Norrbotten med. Hela den regionala finansieringen är garanterad via länstransportplan.

– Förhoppningen är att arbetet med järnvägsplanen ska påbörjas så snart som möjligt och vara operativt vid årsskiftet, säger Erik Bergkvist.

Annons