Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Danska folketinget säger ja till Fehmarn Bält

Bild: Femern.com
Bild: Femern.com
Publicerad av
Christer Wiik - 29 apr 2015

Den danska riksdagen, Folketinget, har nu klubbat igenom en så kallad anläggningslag, för att kunna bygga Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland.

Förbindelsen mellan Rødbyhavn på Lolland och Puttgarden på ön Fehmarn blir totalt 19 km lång, varav cirka 17,6 kilometer förläggs i tunnel. Den aktuella anläggningslagen innebär dels att två statliga anläggningsföretag får rätt att bygga och driva förbindelsen, dels att projektet är godkänt ur miljösynpunkt

Folketingets beslut är dock villkorat på flera områden och än är inte finansieringsfrågan helt löst. Slutnotan beräknas hamna på cirka 50 miljarder kronor.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som nyligen var på officiellt besök i Danmark, underströk att den tyska regeringen ska göra allt för att tunneln ska kunna realiseras och att Tyskland ska ta ansvar för sin del av de nödvändiga landanslutningarna.

Fehmarnförbindelsen kan vara klar tidigast år 2024 och en tågresa mellan Köpenhamn och Hamburg beräknas ta två timmar med den nya tunneln. 

Annons