Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Helsingfors flygplats får tågförbindelse denna sommar

Publicerad av
Christer Wiik - 19 jan 2015

Åtta kilometer av linjen går i tunnlar. Helsingfors Vanda flygplats öppnar en tågförbindelse till Helsingfors centrum när den nya Ringlinjen blir färdig. Ringlinjen skapar bättre förbindelser mellan Helsingfors flygplats och Helsingfors centrum men kopplar även samman flygplatsen med övriga kollektivtrafiken samt Helsingfors Centralstation där det finns förbindelser till övriga Finland.

Byggandet av Ringlinjen inleddes år 2009 under överseende av Finska transportstyrelsen men har även involverat Vanda stad samt Finavia.

Ville Haapasaari, flygplatsdirektör på Helsingfors flygplats, beskriver den nya tåglinjen som en av de viktigaste förbättringarna på flygplatsen under de senaste 15 åren – om inte den viktigaste. Han ser också tågförbindelsen som en viktig del i Flygplatsutvecklingen och målet att nå 20 miljoner passagerare år 2020.

Tåglinjen är 18 km lång varav 8 kilometer går i tunnlar. På Helsingfors flygplats kommer stationen ligga 40 meter under marken. Ringlinjen kan även användas av de drygt 20 000 personer som jobbar i området och det finns en förhoppning att öppnandet ska locka fler företag till flygplatsen och närliggande Aviapolis.

Källa: Vanda Flygplats

Helsingfors järnvägsnät och förlängningen till flygplatsen Vanda. Karta: Helsingfors stads lokaltrafik

Annons