Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Böle järnvägsstation omvandlas till ett Manhattan

Skyskrapor vid järnvägsstationen i Böle norr om Helsingfors centrum. Foto: Arkitektbyrån Cino Zucchi Architetti
Skyskrapor vid järnvägsstationen i Böle norr om Helsingfors centrum. Foto: Arkitektbyrån Cino Zucchi Architetti
Publicerad av
Markku Björkman - 16 jan 2015

Byggandet av Mellersta Böle norr om Helsingfors centrum startar under våren. Så småningom, eventuellt 2020, kommer Finlands näst frekventerade järnvägsstation att omges av flera skyskrapor. Detaljplanen för området godkändes på onsdag den 15 januari i Helsingfors fullmäktige. Samtidigt görs ett program för en arkitekttävling för tornhusen söder om Böle tågstation och intresset uppges vara stort.

Mellersta Böle kommer under de närmaste tio åren att förändras totalt. Den förändringen inleds under våren när byggandet av centrumkvarteret mellan Böle tågstation och Bölegatan kör igång. Byggandet sköts av byggbolaget YIT som också var det enda bolag som lämnade in en offert.

Största delen av byggrätten på området är för affärs- och kontorslokaler, men det ska också byggas bostäder för omkring 700 invånare. Det hela ska bli ett enda stort centrum, som också Böle tågstation ska vara en del av. Byggbolaget YIT har döpt det hela till Tripla. Tripla kommer att vara lika stort som 50 fotbollsplaner och där ska bland annat finnas affärer, kontor, hotell och bostäder.

Affärscentret i Tripla ska heta Mall of Tripla där det ska finnas hundratals olika affärer. Det ska vara 100 000 kvadratmeter stort. Söder om centrumkvarteret i stationens omedelbara närhet ska det byggas 8-10 tornhus, som ska vara minst 15 våningar höga. Planen för tornhusen är fortfarande i ett tidigt skede. Nu håller stadsplaneringskontoret på och gör upp ett tävlingsprogram för en arkitekttävling för tornhusen.

Arkitektbyrån Cino Zucchi Architetti från Milano har dock redan skisserat en kompakt helhet bestående av tio skulpturalts formgivna tornhus vid Böles station med tillhörande fotgängarområden och öppna platser.

I Zucchis år 2009 offentliggjorda tornhusplaner har det högsta tornet 40 våningar och även det lägsta 20 våningar. Ett så här högt byggande är nytt i Finland. I tornhusens nedersta våningar skulle det finnas affärsutrymmen och vestibuler, ovan om dem kontorsutrymmen och i de översta våningarna bostäder.

Lokalarealen har planerats till över 100 000 våningskvadratmeter vilket rymmer 3 000–4 000 arbetsplatser. Tornhusområdet är också mycket ekoeffektivt på grund av sitt centrala läge och sin kompakta byggnation.

Bostadsutrymmen skulle tornhusen få cirka 47 000 våningskvadratmeter, det vill säga bostäder för omkring 1 200 invånare. De översta bostadsvåningarna är tänkta att utformas som terrasser med hisnande utsikter över staden. I tornen har därtill skisserats interna parker som sträcker sig i flera våningar. De skulle fungera bl.a. som invånarnas gemensamma utrymmen.

Källa : Finlands Radio

 

 

Annons