Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Färre tågresenärer mellan Ryssland och Finland

Helsingfors järnvägsstation, destination för många ryska resenärer under tidigare år. Foto: Markku Björkman
Helsingfors järnvägsstation, destination för många ryska resenärer under tidigare år. Foto: Markku Björkman
Publicerad av
Markku Björkman - 13 okt 2014

Allt färre ryska resenärer tar tåget till Finland. Antalet tågresenärer mellan Ryssland och Finland minskade med tio procent under årets första halvår jämfört med samma period år 2013.

Finska järnvägsbolaget VR tror att det är den starkt minskade rubelkursen som är en bidragande orsak, medan minskningen av finländarnas resor till Ryssland beror delvis på rädsla, skapad av krisen, enligt Finlands Radio, YLE.

Enligt opinionsundersökningar som har gjorts i Ryssland, men som har publicerats i tyska massmedia har en del av de tillfrågade ryssarna sagt att ”de inte vågar åka till väst på grund av rädsla för övergrepp”.

Sanktioner mot Ryssland och situationen i Ukraina har minskat alla slags resor mellan Finland och Ryssland. Många finländare har avbokat sina resor till Ryssland, med hänvisning till säkerhetsskäl. Inga väsentliga förändringar har dock noterats när det gäller affärsresor.

Snabbtåget Allegro kör mellan Helsingfors och St Petersburg fyra gånger om dagen. Verksamheten på sträckan har, enligt VR varit mycket framgångsrik under senare år. Målet med en miljon kunder uppnåddes redan ett år före schemat, men nu har situationen förändrats.

 

VRs Servicedirektör Ari Vanhanen medger att antalet passagerare till och från Ryssland har fortsatt att minska något under sommarmånaderna, men han säger att detta ännu inte kan betecknas som en kollaps.

 

Källa: VR & Finlands Radio

Annons