Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, jun, 16 2019
Senaste Nytt

Station Stockholm City får sina första rulltrappor

Bild: Trafikverket
Bild: Trafikverket
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jul 2014

Citybanans pendeltågsstation Stockholm City byggs 45 meter under markytan och har förbindelse till tunnelbanans alla tre linjer. Nu har den första rulltrappan som ska ta resenärerna mellan pendeltåg och tunnelbana monterats.

Rulltrappsbygget börjar innanför glasväggarna på plattformen för tunnelbanans röda och gröna linje på T-centralen. Det är en rulltrappa i vardera riktningen som ansluter till det underliggande mellanplanet. När Citybanan öppnar kan resenärerna ta sig vidare från mellanplanet till Citybanans plattform. På mellanplanet kommer det att finnas servicebutiker, SL Center och toaletter.

De skräddarsydda rulltrapporna tillverkas i Tjeckien, testas i fabrik och levereras i sektioner. Från mellanplanet vinschas sektionerna upp, en i taget, och monteras. I station Stockholm City installerar Trafikverket 44 rulltrappor och 17 hissar. Totalt i hela Citybanan byggs 1,8 kilometer rulltrappor.

Citybanan är klar 2017 så än är det några år kvar tills rulltrappan kan användas, men redan nu går det att titta ner i schaktet till Citybanan och se hur arbetet fortskrider.

Annons

Annons

Annons