Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Strejk på Öresundstågen

Foto: Christer Wiik
Foto: Christer Wiik
Publicerad av
Tommy Ekholm - 02 jun 2014

Det blev inget bud från medlarna i den pågående spårkonflikten då medlarna anser att parterna står för långt ifrån varandra. Sekos konfliktåtgärder löstes därför ut kl. 03.00 natten till måndag. Konflikten omfattar Veolia Öresundstågen och Snälltåget.

Medlarna kunde under söndagskvällen inte formulera ett bud som parterna kunde enas om. – Vi kan inte acceptera att villkorsdumpning får fotfäste inom järnvägsbranschen.  Ena stunden är du heltidsanställd, sedan blir du uppsagd och erbjuds i stället en otrygg timanställning i samma företag. Med den modell Veolia lanserat, måste du vakta telefonen samtidigt som du måsta söka andra jobb för att klara din försörjning. Därför blir det strejk, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

– Det är bara att beklaga att vi hamnar i ett läge där vi får strejk. Det är ju våra kunder som det blir jättestora problem för. Vi har någonstans mellan 75 000 och 80 000 kunder som åker Öresundståg varje dag. De kommer att prövas hårt under en sådan här strejk, säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef på Veolia, till TT.

Strejken, som omfattar 250 lokförare och tågvärdar, omfattar också övertidsblockad och mertidsblockad för alla Sekomedlemmar på Veolia, liksom blockad mot nyanställningar och förbud mot inhyrning.

Annons