Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, mar, 20 2019
Senaste Nytt

Formellt beslut om utbyggd tunnelbana

 Barkarby Station/Stockholm Väst blir en av Stockholms viktigaste kollektivtrafikpunkter som en framtida omstigningspunkt mellan pendeltåg, tunnelbana, regionaltåg cykel och buss. Illustration: Järfälla kommun
Barkarby Station/Stockholm Väst blir en av Stockholms viktigaste kollektivtrafikpunkter som en framtida omstigningspunkt mellan pendeltåg, tunnelbana, regionaltåg cykel och buss. Illustration: Järfälla kommun
Publicerad av
Christer Wiik - 07 jan 2014

Den 7 januari samlades parterna i 2013 års Stockholmsöverenskommelse för att signera avtalen om utbyggd tunnelbana. Därmed har ytterligare ett steg tagits för en utbyggd tunnelbana och ett ökat bostadsbyggande i Stockholms län.

Avtalen, som undertecknats av representanter av staten, landstinget och berörda kommuner, hanterar sträckningar och stationer för utbyggnaden, men också tidsplan, organisation och finansiering för genomförandet. Därmed inleds nu arbetet med att få den utbyggda tunnelbanan och de nya bostäderna på plats.

- Tunnelbanans utbyggnad till Nacka gör det möjligt för oss att bygga en attraktiv och hållbar stad på västra Sicklaön. Med nära 14 000 bostäder och 10 000 arbetsplatser i samma område utgör staden i Nacka ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Europa, sa Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, i samband med att han för Nackas del skrev under avtalen.

 Totalt kommer nitton nya kilometer tunnelbana och nio nya stationer att byggas i fyra olika utbyggnader:

  • Tunnelbana från Odenplantill Hagastaden och vidare tillArenastaden.
  • Tunnelbana till Gullmarsplan/Söderort med stationer vid Sofia och Gullmarsplan. Sammankoppling sker mellan tunnelbanans blå och gröna linjer.
  • Tunnelbana till Nacka med stationer vid Sofia, Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka C.
  • Tunnelbana från Akalla med stationer vid Barkabystaden och Barkarby station.

 

– Genom utbyggnaden av tunnelbanan till Barkarby i Järfälla kommer vi kunna bygga både fler bostäder och snabbare. Att vi dessutom nu tar ett tydligt steg mot skapandet av Stockholm Väst som en framtida superpunkt för hela regionen är inte bara bra för Järfälla och Stockholm utan för hela Mälardalsregionen säger Cecilia Löfgreen, kommunstyrelsens ordförande, som signerade avtalet för Järfälla kommun.

Källor: Nacka kommun, Järfälla kommun, Solna kommun

 

 

Annons

Annons

Annons