Mötesplatsen för dig inom järnvägsindustrin, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Malmbanan stängs av tillfälligt

Godstransport på Malmbanan. Foto: LKAB
Godstransport på Malmbanan. Foto: LKAB
Publicerad av
Christer Wiik - 19 dec 2013

På grund av omfattande rälsskador som måste åtgärdas omgående kommer Trafikverket att stänga av spåret mellan Murjek och Tolikberget lördagen 21/12-2013. Detta drabbar bland annat malmtransporterna och persontrafiken.

-  Det är beklagligt att avstängningen får negativa konsekvenser för trafiken på Malmbanan, men vi har upptäckt så pass allvarliga fel som gör att banan måste åtgärdas direkt. Säkerheten måste alltid komma först, säger Rikard Granström som är projektledare för Södra Malmbanan.

För att säkerställa säkerheten fram tills arbetet är utfört har Infranord nu daglig tillsyn av sträckan och högsta tillåtna hastighet för trafiken är sänkt till 40 km i timmen.

- Enligt väderprognosen kommer det att snöa på fredag och söndag, vilket är resurskrävande. På söndag kommer det även att vara för kallt för att kunna genomföra arbetet. På grund av detta måste arbetet ske nu på lördag, säger Rikard Granström, projektledare Malmbanan.

Det är svårt att göra en exakt uppskattning av hur lång tid arbetet kommer att ta beroende på att spåret är fruset och översnöat. En preliminär prognos är att arbetet kommer att pågå från klockan halv nio på morgonen fram till klockan fyra på eftermiddagen.

 

 

Fakta om arbetet:

  • 350 m räls ska bytas.
  • Arbetet kommer att utföras i dagsljus p.g.a. rådande väderlek och årstid.  Detta är framförallt av arbetsmiljö- och säkerhetsmässiga skäl. Dessa arbeten utförs normalt under barmarksperioden, men då behovet uppstått akut måste vi utföra arbetet under vinterförhållanden.
  • Att rälsen är i behov av byte har varit känt länge, men på senaste tiden har nedbrytningen av rälen skett snabbare än beräknat.

Annons